Erilaiset lainat osa 1

Erilaisia lainoja on tarjolla jatkuvalla syötöllä ja näistä tehdään paljon myös tutkimuksia sekä vertailuja. Tämä johtuu varmasti siitä, että onhan kyseessä ihan valtavan iso asia ja yleensä myös suurehko velka.  Erilaisia lainatyyppejä on olemassa esimerkiksi: kulutusluotot, joustoluotot, pikavipit eli pikalainat, vertaislaina, vakuudellinen laina, asuntolaina, autolaina sekä luottokortti. Lisäksi on olemassa paljon muita pienempiä lainoja, joita muun muassa on kaupankäyntiluotto sekä yrityslaina. Tässä postauksessa tulen kertomaan lyhyesti erilaisista lainoista, mutta koska laina tyyppejä on niin monia tulee varmasti tämä postaus jatkumaan vielä myöhemminkin.

Kulutusluotto

Kulutusluotolla tarkoitetaan lainatyyppiä, jonka saaminen ei millään tavalla edellytä minkäänlaisia takaajia tai vakuuksia. Tätä laina tyyppiä pidetään parhaimpana keskikokoisiin hankintoihin, joita on esimerkiksi remontti, isommat ostokset tai matkailu.

Vaikka kyseinen laina muoto ei vaadikkaan takaajia tai vakuuksia, myönnetään se silti kuluttajalle lainana, maksulykkäyksenä tai muuna taloudellisena järjestelynä. Tämä laina on niin sanotusti kehitetty erilaista kuluttamista varten, kuten jo aikaisemminkin mainitsin esimerkkinä matkustamisen sekä remontoinnin. Kulutusluotot ovat siis hyvin lyhyt aikaisia, pääsääntöisesti alle viiden vuoden lainoja. Niiden summa yleensä on muutamia tuhansia euroja, joten pankkien riski on yleisesti ottaen pienenpi ja näitä myönnetäänkin helpommin kuin muita lainoja.

Vuosikorot kulutusluotoilla vaihtelevat yleensä 9-30% välillä. On kuitenkin ihan mahdollista, että korko on edellä mainittua huomattavasti suurempikin. Vuonna 2009 kulutusluottojen myöntämistä tarkennettiin. Nyt kulutusluoton myöntäminen on kiellettyä öisin, eli niitä ei voida myöntää kello 23:00 jälkeen.

Joustoluotto

Joustoluotto on melkein samanlainen lainamuoto kuin kulutusluottokin. Lainasummat sekä korot ovat suunnilleen samat kyseisissä menetelmissä, mutta eroavaisuus on juurikin se, että kuluttajan käyttöön myönnetään luottoraja ja kuluttaja pystyy tämän luottorajan puitteissa nostaa rahaa tilillensä aina tarvittaessa. Tätä kyseistä lainaa mainostetaan laajalti eri luotontarjoajien verkkosivuilla. Sillä luotontarjoajat lupaavat muun muassa lainan välittömästi kuluttajan tilille, mikä varmasti vetoaa henkilöihin, joilla on hankala rahatilanne.

Nämä luottomuodot ovat puhuttaneet paljon viime vuosina ja varmasti tulevat aina puhuttamaan! Ne ovat kuitenkin varmasti myös monen ihmisen hetkellinen pelastus, vaikean tilanteen koittaessa!


Posted

in

by

Tags: