Erilaiset lainat osa 2

Rahoitussuunnitelmaa ei pidä laiminlyödä yritystä perustaessa

Aikaisemmassa postauksessa kerroin enemmän Kulutusluotosta sekä Joustoluotosta. Tässä postauksessa ajattelin tehdä pikavilkaisun pikavippeihin sekä vertaislainaan. Lainamuodot pyörivät varmasti jokaisen nuoren mielessä, ainakin jossakin vaiheessa elämää. Lainan tarve voi yllättää esimerkiksi opiskeluaikana tai isompaa hankintaa tehtäessä. Siksi on elintärkeää tietää, millaiseen sopimukseen itsenä sitoo ja millaisia velvollisuuksia lainan ottaminen voikaan tuoda.

Pikavippi

Pikavipit ovat paljon mediassa puhuttanut lainamuoto, sillä niiden ottaminen onnistui ennen ihan mihin kellonaikaan tahansa ja pelkästään puhelinta käyttämällä. Monesti esimerkiksi peliriippuvaiset jne. hyväksikäyttivät pikavippejä ja tästä syystä ne eivät koskaan tulleet maksetuiksi. Tämä taas johti pikavipin ottajan monesti siihen pisteeseen, että hänen luottotietonsa menivät.

Tyypillisesti pikavipin suuruus on suomessa vaihdellut 50 eurosta aina 1000 euroon asti. Kuten aikaisemmin kerrottu pikavipin hakeminen onnistuu helposti niin tekstiviestillä kuin lainantarjoajan verkkosivustojen kautta. Keskimäärin vuonna 2014 pikavipit olivat noin 300 euroa ja niiden takaisinmaksuaika taas oli noin 3 kuukautta.

Pikavippi toiminta on alkanut suomessa vuonna 2005 ja se koki päätähuimaavan nousun vuinna 2012, jolloin alalla arvioitiin olevan jopa 80 lainoja myöntävää yritystä. Vuonna 2013 suomessa on kuitenkin säädetty sellainen lakimuutos, joka koski korkokattoja sekä pikavippien myöntämistä ja tästä syystä monet kyseisistä yrityksistä lopettivat toimintansa.

Pikavipeillä pyritään kattamaan äkkinäistä ja lyhytaikaista rahantarvetta. Pikavippejen normaaleja käyttökohteita ovat tutkitusti ruokaostokset, lasten ja kodinhoidon kulut sekä juhliminen.

Vertaislaina

Vertaislaina, joka tunnetaan maailmalla termillä peer – to – peer lending. Kyseessä on yksi joukkorahoituksen monista muodoista. Kyseisessä tavassa rahan lainaaminen mahdollistetaan helposti ja joustavasti nykyaikaisia menetelmiä hyväksi käyttäen. Kyseinen lainamuoto on siis yksityishenkilöiden välinen. Ideana kyseisellä lainalla on vanhin rahanlainaus keino, eli rahaa lainattiin aina toiselta ihmiseltä ja hänen kanssaan sovittiin lainaamisen ehdoista. Tässä lainamuodossa siis lainanhakija sekä lainanantaja eli sijoittaja päättävät millä ehdoilla he ovat valmiita lainaamaan ja tästä kyseisestä toimenpiteestä muodostuu lainalle hinta.

Vertaislainaamisessa käytetään aina huutokauppaperiaatetta, eli ainoastaa rahoittajat, jotka tarjoavat lainaa kaikista edullisimmin hyväksytään. Tällä tavalla lainan hakijalle pystytään aina tarjoamaan halvin mahdollinen saatavilla oleva rahoitusvaihtoehto.