Kuun loppu häämöttää ja tili on nollilla. Palkkat tuli ja se meni. Kuulostaako tutulta? Ei hätää, sillä varmasti moni meistä tunnistaa itsensä tästä tilanteesta tai on kokenut sen ainakinjossain kohtaa elämänpolkua. Hetkessä eläminen tuntuu houkuttelevammalta kuin tulevaisuuteen tähyäminen. Varsinkin jos tavoitteena tai unelmina ei ole varsinaisesti mitään mikä vaatisi sen suurempia säästöjä kuten ulkomaanreissu, oma asunto tai vaikka auto.
Mutta entä sitten kun elämässä sattuukin täysin yllättäen jotain? Kulman takaa heitetään harteille yhtäkkiä taloudellinen lisäkustannus joka saattaa olla kolminumeroinen summa. Ja se tili on tosiaan tyhjä. Oma talous kokee silloin usein sellaisen iskun joka johdattaa pakon sanelemana luoton puolelle. Lainaa pankista, kulutusluottoja ja räikeimmässä tapauksessa pikavippejä. Raha-asiat on yksi suurimpia huolen- ja stressinaiheuttajia ja tälläinen yllättävä kulu saattaa helposti horjauttaa ei pelkästään sen oman talouden vaan myös stressitasot äärirajoille. Miten ihmeessä tällaisestä selviää, kun korot kasvaa luotoissa joka kuukausi?
Vastaus on tylsä ja vedenpitävä – puskurirahasto. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis säästötili jonne kasataan matkan varrella summa johon ei kosketa kuin hätätapauksessa.
Jos jotain sattuu – tili on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen kasata. Omasta palkasta sivuun rahaa joka kuukausi x summa. Heti ensimmäisenä, vielä parempi jos se menee suoraveloituksena.
Koska oman talouden turvaverkko ei ole pelkästään taloudellisia iskuja varten vaan vahvistaa myös omaa henkistä hyvinvointia. On paljon kevyempi elää, kun ei tarvitse pelätä yllättäviä tapahtumia koska tietää että niihin on se puskuri. Ne säästöt tuo myös vapautta tehdä päätöksiä omassa elämässä, kun ei ole taloudellisesti täysin yhden palkan varassa.
Yllättävät iskut elämässä
Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi työpaikan vaihto. Jos uraputki on ollut ruuhkainen antaa nuo säästöt mahdollisuuden neuvotella uuden työn aloituksen myöhemmälle – niin että välissä ehtii hengähtää. Vaihtoehtoisesti jos oma työ ei tunnu enää hyvältä voi hypätä irti, ottaa tuumaustauon ja miettiä rauhassa mitä seuraavaksi. Ei ole pakko jäädä vaan säästöt tuo taloudellisen vapauden jolla irtisanoutua. Vastavuoroisesti potkut tai irtisanominen, niistä saa edes hieman kevyemmän uutisen kun tietää ettei taloudellisesti joudu ainakaan pulaan.
Tai entä jos tulee avioero. Oma talous on vahvasti kiinni puolison taloudessa tai se talous on matkan varrella vaan hitsautunut vahvasti yhteen. Siinä tulee helposti suuria hankintoja eteen, kun omaisuus jaetaan ja tuota jo ennestään suurta elämänmuutosta helpottaa ainakin se ettei taloudellisesti ole puilla paljailla. Puskurirahastolla saa rakennettua pohjan uudelle elämälle ja pääsee siten pehmeämmin eteenpäin. Takuuvuokra ja välityspalkkio. Harvalla on varaa maksaa kerralla 2 kuukauden vuokraa vastaavaa summaa ja siihen päälle välittäjän palkkiota. Tai on varaa, mutta joutuu kikkailemaan sen luoton puolelta.
Hyvän päivän varalle
Säästämisestä puhutaan usein kuin kerättäisiin rahaa pahan päivn varalle, mutta entä jos sen ajatuksen kääntäisikin ympäri ja kerää hyvien aikojen varalle. Omia unelmia varten. Haluat perustaa oman yrityksen tai pitää minieläkkeen ja lähteä puoleksi vuodeksi maailmalle. Opetella sukeltamaan ja kerätä muistiin hienoimmat vedenalaiset maisemat. Kokemuksia joita ei voi muuttaa rahaksi, ainoastaan tarinoiksi.
Oman talouden tasapaino kannattaa sillä se on valtavan arvokas valuutta siinä kohtaa kun elämä heittää kustannuksissa ympäri ja pois raiteilta. Jotta oma mielenrauha säilyy ja huolten määrä pysyy minimissa on hyvänä ohjesääntönä välttää luottokortteja ja ylipäänsä ottamasta luottoa. Kääntyä sen vaihtoehdon puoleen ainoastaan silloin jos tietää, että pystyy maksamaan koko summan kerralla pois ja välttää korkojen sekä taloudellisen taakan venymisen. Siksi oma puskurirahasto kannattaa aloittaa rakentamaan jo tänään. Siihen ei tarvitse valtavia summia kerralla. Pääasia että aloittaa. Sen arvon huomaa kyllä sitten, kun varoihin joutuu tai pääsee koskemaan. Hyvässä tai pahassa.