Kulissien takaa voi paljastua vakavia ongelmia

kalliit kulissit

Haluan tässä kohtaa jakaa teille tarinan. Tämä tarina kertoo kulutusluotoista hiukan toiselta kantilta. Vastuullisesti rahoitusasioista kirjoittavan täytyy osata suhtautua asioihin mahdollisimman objektiivisella tavalla, eikä esitellä aihetta ainoastaan kultareunuksin koristeltuina.

Pikavipit, vaikka niitä on pyrittykin säätelemään tarkemmin kuin pahimpina vuosina, ovat edelleen oikea murheenkryyni Suomen huonompiosaiselle väestölle. Niitä ottavat usein juuri sellaiset henkilöt, joilla niitä ei oikeasti olisi varaa ottaa. Yksi tällaisista henkilöistä on hyvä ystäväni, jolla elämä oli päällisin puolin täysin hallinnassa, mutta pinnan alla muhi todellinen pommi.

Erään nuoren tytön tarina

Tämä tapahtui noin vuosikymmen sitten. Salla oli osa-aikaisesti töissä ja opiskeli. Kaikki näytti kulkevan hyvin, eikä kukaan meistä ystävistä tai muista läheisistä osannut aavistaakaan, mitä seuraavien vuosien aikana tapahtuisi. Sallalle alkoi maistua alkoholi yhä enemmän, näimme häntä aina vain useammin todella huonossa kunnossa. Työt hoituivat, koulu ei. Lopulta aloimme ymmärtämään, että hän oli sairastunut masennukseen. Ongelmien laajuus valkeni kuitenkin vasta vuosien päästä.

Salla oli masennuksen lisäksi sairastunut syömishäiriöön. Kyseessä oli bulimia, johon kuuluvat hallitsemattomat ahmimiskohtaukset. Koska suurin osa rahoista oli mennyt vuokraan, laskuihin ja alkoholiin, piti ahmimishalua tyydyttää pikavippien turvin. Niitä Salla otti muutaman suuremmalle summalle. Silloin pikavippitilanne oli vielä ollut jonkinlaisessa hallinnassa.

Poikaystävä kuitenkin houkutteli Sallan ottamaan aina vain lisää pikavippejä. Itse poikaystävä ei saanut otettua yhtäkään, sillä hänen luottotietonsa olivat jo mennyttä. Salla anoi pikavippejä lähes poikkeuksetta humalassa. Pikavippiyhtiöitä oli jo tuolloin todella suuret määrät, joten yhden kieltäytyessä lisäluotosta, Salla kääntyi aina uuden yhtiön puoleen. Summat suurenivat, ja lopulta pikavippejä oli niin monta, ettei maksamisesta tullut enää yhtikäs mitään. Rahavaikeudet luonnollisesti syvensivät ahdinkoa entisestään ja masennus sekä syömishäiriö, unohtamatta liiallista alkoholin käyttöä, painoivat mielialan täysin pohjamutiin. Kului vuosia, joiden aikana Salla lopetti itsestään huolehtimisen niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Laskut jäivät jatkuvasti maksamatta ja ei aikaakaan, kun Salla oli ulosotossa. Luottotiedot menivät ja elämä hankaloitui entisestään. Poikaystävästä paljastui hyvin väkivaltainen ja sadistinen puoli, mutta Salla ei enää välittänyt.

Kului useita vuosia, joiden aikana läheiset, niin ystävät kuin perhekin, yritti saada Sallaa kuiville. Muutaman kerran tilanne alkoikin jo näyttää paremmalta, kunnes tuli uusi romahdus. Jokainen romahdus oli entistä rankempi ja esimerkiksi henkilökohtaisesti en enää tietyn ajan jälkeen kyennyt tekemään muuta, kuin kylmettämään itseni. En enää kestänyt sitä toivonpilkahdusta, joka ehti näkyä, kun aina lopputulos oli sama: Salla ratkesi ryyppäämään ja pahimmillaan jopa käyttämään huumeita.

Väkivaltainen poikaystävä päätyi lopulta vankilaan usean henkilön puukotuksesta. Läheiset uskoivat, että nyt olisi otettu askel kohti parempaa tulevaisuutta, mutta hyvin pian kävi ilmi, että uusi poikaystävä oli löytynyt samoista piireistä, eikä se piiri todellakaan ollut hyvä piiri. Sallan elämä jatkui vielä muutaman vuoden alkoholin, huumeiden ja masennuksen pyörteissä, kunnes eräänä päivänä kaikki vaan muuttui. Salla päätti vieroittaa itsensä niin huumeista kuin alkoholistakin ja hän päätti tehdä sen yksin, ilman apua. Siitä alkoi toipuminen, joka oli hidas, mutta varma. Enää ei tullut romahduksia, kesken jäänyt koulu vietiin loppuun ja elämäntavat kokivat täydellisen muutoksen. Tilalle tuli kuntoileva, itsestään huolta pitävä Salla. Tässä kohtaa Salla asteli velkaneuvojan pakeille, sillä hän tiesi, että ulostossa olevia velkoja oli alettava maksamaan. Velkaneuvojan uutiset olivat musertavia. Alunperin pikavippejä oli otettu yhteensä 5 000 euron edestä. Nykyhetkellä ne olivat kasvaneet korkoa niin, että summa läheni jo 25 000 euroa. Salla tiesi olevansa velkavankeudessa vielä pitkään.

Ajattelemisen aihetta

Nämä koroista aiheutuneet lisäkustannukset ovat pilanneet Sallan elämän moneksi vuodeksi. Itse, rahoitusalalla vuosia toimineena en pysty ymmärtämään, miten tällaisia systeemeitä on voitu hyväksyä. Kuten alussa mainitsin, nykyäänhän tätä tilannetta on pyritty säätelemään tarkemmin, mutta ei tilanne yhäkään hyvä ole. Ei kaikkein huonoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien kannalta. Toivoisin, että tähän asiaan kiinnitettäisiin jatkuvasti vielä enemmän huomiota, sillä luottotietojen menetys ja suuret korot voivat tehdä ihmisen elämästä todella tukalan.

Kulissit voivat todellakin olla kalliit.