Opintolaina opiskelijan rahoituksena

opiskelija

Koulut ovat alkaneet suurimmalla osalla nuorisosta. Monella alkaa uusi koulu, emmekä tarkoita vain ekaluokkalaisia. Ammattikorkeakoululaiset ja yliopisto-opiskelijat ovat aloittaneet myös uurastuksensa. Moni opiskelija rahoittaa opintonsa opintorahalla ja asumislisällä eli opintotuella, mutta opiskelija voi hakea rahoitusta opiskeluihinsa myös opintolainalla.

Opintolaina on rahalaina, minkä takaajana toimii Suomen valtio. Itse laina haetaan kaupallisesta pankista. Opintolaina on osa opintotukikokonaisuutta. Toisin kuin opintorahaa tai asumislisää, opintolaina on maksettava takaisin. Opintolainan voi hakea itse valitsemastaan pankista, esimerkkinä vaikka Nordeasta tai Osuuspankista. Opiskelija joutuu myös itse neuvottelemaan lainan tarkemmista ehdoista. Valtiontakaus tarkoittaa sitä, että toisin kuin muissa lainoissa, opiskelija ei tarvitse muita takaajia tai takauksia lainaa varten. Takaus on yleensä voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta eli maksun kanssa ei ole kiirettä. Opintolainan etuna on sen helppo saaminen ja opiskeluajan pieni korko.

Kela tarkastaa, onko opiskelija kelpoinen saamaan takauksen lainalle. Jos lainanhakija ei ole korkeakouluopiskelija, joka saa opintotukea, hakija joutuu hakemaan Kelan kautta erikseen takausta lainalleen. Myös jos opiskelijalla on aiempi opintolaina Kelan perittävänä tai jos hänellä on luottorekisteritietoihin merkitty maksuhäiriö, lainantakausta ei voi saada. Kuitenkin jos lainantakaus voidaan antaa maksuhäiriöstä huolimatta, jos häiriö on yksittäinen ja vähäinen, ja sen rekisteröinnistä on kulunut kohtuullisen pitkä aika. Kela tarkastaa maksuhäiriömerkinnät Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä. Kela myös kertoo opintotukipäätöksessä, jolla lainantakaus on myönnetty, kerrotaan opiskelijalle milloin ja kuinka paljon opintolainaa voi nostaa. Opiskelija saa itse päättää, nostaako hän kaiken mahdollisen opintolainan vai riittääkö pienempi määrä. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava sen aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.

Opintolaina toimii myös kannustimena opiskelijalle opintojen suorittamiseen määrätyssä ajassa. Jos opiskelija suorittaa opintonsa määräajassa, hän voi saada opintolainahyvityksen, joka tarkoittaa että Kela maksaa osan opintolainasta. Opintolainahyvitys koskee niitä opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen. Jotta opintolainahyvityksen saa, on lainaa myös oltava yli 2500 euroa. Opiskelija saa yleensä päätöksen opintolainahyvityksestä automaattisesti tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Opintolaina on turvallinen ja edullinen tapa rahoittaa opiskeluajan menoja.