Osakkeisiin sijoittaminen – vaihtoehto säästämiseen

Osakkeisiin sijoittaminen – vaihtoehto säästämiseen

Osakkeisiin sijoittaminen on yksi mahdollinen tapa säästää rahaa ja parhaimmassa tapauksessa saada jopa mukavaa tuottoa. Osakkeet tarjoavat mahdollisuuden omistaa osa jostain pörssilistatusta yrityksestä ja samalla hyötyä sen mahdollisesta menestyksestä. Tässä artikkelissa tarkastellaan osakkeisiin sijoittamisen perusteita ja annetaan vinkkejä eritoten aloittelijoille.

Miksi osakkeisiin kannattaa sijoittaa?

Voiko osakkeisiin sijoittaminen olla tuottoisaa? Sitä pohtii varmasti moni erilaisia vaihtoehtoja suunnitteleva aloitteleva säästäjä. Perinteisen säästötilille säästämisen sijaan nykyään on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja siihen, miten rahaa voi säästää ja mahdollisesti jopa kartuttaa säästämäänsä summaa. Koska mahdollisuuksia on niin monia, saattaa aloittelevan sijoittajan olla vaikea ymmärtää erilaisia termejä, kuten esimerkiksi mikä on indeksirahasto, tai mitä eroa on arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä.

Onneksi erilaisista mahdollisuuksista on saatavilla paljon tietoa ilmaiseksi esimerkiksi netistä. Tässä artikkelissa perehdymme kuitenkin erityisesti osakkeisiin sijoittamisen aloittamiseen.

Osakkeet tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden ansaita rahaa kahdella eri tavalla: joko osinkojen tai osakkeen arvonnousun kautta. Osingoilla tarkoitetaan yrityksen voittojen jakoa osakkeenomistajille, ja osingot maksetaan yleensä säännöllisin väliajoin. Arvonnousu puolestaan tarkoittaa osakkeen hinnan nousemista ajan myötä, jolloin osakkeensa voi halutessaan myydä korkeampaan hintaan kuin mitä niistä on alun perin maksanut tai jättää ne sijoitussalkkuun vielä parempaa tuottoa odottamaan.

Yrityksiin perehtyminen

Ensimmäinen askel osakesijoittajan polulla on tutkia ja ymmärtää niitä yrityksiä, joihin sijoittamista harkitsee. On arvioitava näiden potentiaalisten sijoituskohteiden taloudellista tilannetta, liiketoimintaa, kilpailuetua ja tulevaisuuden näkymiä. Kaikenlainen tutkiminen ja asiaan etukäteen perehtyminen auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä sijoitusten suhteen, mikä on olennaisen tärkeää.

Myös hajauttaminen on tärkeää. Sanonta ”älä laita kaikkia munia yhteen koriin”, vaan hajauta sijoituksesi eri yrityksiin tai eri toimialoille, pitää ehdottomasti paikkansa osakesäästämisessä. Näin on mahdollista pienentää omaa riskiä yhden yrityksen tai toimialan heikosta taloudellisesta tilanteesta.

Sijoittamisen perusteiden oppiminen

Osakesijoittamisen perusteiden oppiminen voi tuntua haastavalta, mutta onneksi on olemassa monia tapoja hankkia tarvittavaa tietoa ja oppia uusia taitoja.

Jos olet perinteisten kirjojen ystävä, saatat ilahtua ajatuksesta, että on olemassa lukuisia kirjoja, jotka käsittelevät osakesijoittamista ja sijoittamisen perusteita. Hyviä kirjoja alkuun pääsemiseen ovat esimerkiksi Peter Lynchin “Sijoita kuin guru”, Benjamin Grahamin “Älykkään sijoittajan kirja” ja Pekka Herlinin “Osakekirja”.

Jos etsit tietoa mieluummin netistä, myös sitä kautta saat runsaasti ilmaista tietoa osakesijoittamisesta. Voit lukea esimerkiksi sijoitusblogien ja -verkkosivustojen artikkeleita, voit katsoa opetusvideoita ja osallistua sijoitusfoorumeille. Huomaa kuitenkin, että kaikki tieto ei välttämättä ole netissä niin sanotusti luotettavaa, joten varmista lähteen luotettavuus ennen kuin perehdyt aineistoon.

Voit myös liittyä niin kutsuttuihin sijoittajayhteisöihin: osakesijoittamisesta kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat erilaisilla foorumeilla ja jakavat tietoaan ja kokemuksiaan. Etsi siis erilaisia sijoittajayhteisöjä ja -foorumeja, joissa voi keskustella muiden sijoittajien kanssa, esittää kysymyksiä ja oppia erilaisia näkökulmia sijoittamiseen.

Myös talousuutisia lukemalla voi oppia erittäin paljon osakkeisiin sijoittamisesta. Pysy siis ajan tasalla talousuutisista, ja lue talousanalyytikoiden raportteja yrityksistä ja markkinatilanteesta. Tämä auttaa sinua kenties ymmärtämään markkinoiden liikkeitä paremmin.

Muista kuitenkin, että osakesijoittaminen on jatkuva oppimisprosessi. Aloittelijan on tärkeää aloittaa pienillä sijoituksilla ja lisätä pääomaa vähitellen, kunnes kokemusta ja tietoa karttuu enemmän. Älä myöskään unohda riskienhallintaa ja hajauttamista sijoituksissasi. Kärsivällisyys, halu jatkuvaan oppimiseen ja tiedon hyödyntämiseen ovat avaimia menestyksekkääseen osakesijoittamiseen.

Osakesäästötilin avaaminen

Kun olet perehtynyt riittävästi sinua kiinnostaviin yrityksiin ja opiskellut osakesäästämisen perusteet, seuraava askel on avata osakesäästötili. Ennen kuin voit ostaa haluamiasi osakkeita, sinun on avattava osakesäästötili pankissa tai välitysyrityksessä. Osakesäästötili toimii alustana osakkeiden ostamiseen ja myymiseen. Tutki eri palveluntarjoajien tarjoamia palveluita, kustannuksia ja muita tekijöitä ennen kuin päätät, minkä palveluntarjoajan valitset.

Osakesijoittamisen riskit

Entä miten voit hallita riskejä osakkeisiin sijoittaessasi? Osakkeisiin sijoittaminen sisältää aina riskin, sillä kurssit voivat vaihdella hyvinkin nopeasti. Yksi tärkeä periaate onkin sijoittaa vain sellainen summa rahaa, jonka on valmis menettämään. Kannattaa olla valmis myös pitämään sijoituksensa pidemmän aikaa, sillä lyhyellä aikavälillä osakkeiden arvo voi heilahdella paljonkin suuntaan ja toiseen. Älä myöskään koskaan anna tunteiden ohjata sijoituspäätöksiäsi, vaan tee päätöksiä vain huolellisen perehtymisen jälkeen.

Osakkeisiin sijoittaminen voi olla mielenkiintoinen tapa rakentaa taloudellista tulevaisuutta, kunhan muistaa huomioida mahdolliset riskit ja tutustua sijoittamiseen perinpohjaisesti. Riskien huomioiminen, jatkuva oppiminen, tietojen päivittäminen ja kokemuksen kartuttaminen voivat auttaa kehittymään hyväksi osakesijoittajaksi.


Posted

in

by

Tags: