Oletko miettinyt lähtevästi opiskelemaan ulkomaille, mutta rahoitusasiat eivät ole antaneet periksi. Rahoitusasiat on suositeltavaa ottaa huomioon jo hyvissä ajoin ennen ulkomaille lähtöä, sillä ne saattavat sisältää erilaisia ehtoja. Kaikista suositeltavimpaa olisi, että opiskelija hankkii rahoituksen jo hyvissä ajoin ennen ulkomaille muuttoa. Muissa maissa rahoituksen järjestäminen saattaa olla hankalampaa. Tästä artikkelista löydät nippelitietoa ulkomailla opiskelevan rahoitukseen, ja netti on myös pullollaan erilaisia tietolähteitä asiaa koskien.
Yleistä
Joissain maissa opiskelijan tulee ilmoittaa toimeentulo etukäteen, esimerkiksi viisumin myöntämisen yhteydessä. Lukukausimaksut ovat yleensä välttämättömiä pohjoismaita lukuunottamatta. Kaikkien näiden lukukausimaksujen lisäksi opiskelijan tulee maksaa oma elämisensä ja muut kustannukset eläessään toisessa maassa. Kustannuksia voivat olla lennot, viisumit ja vakuutukset. Myös suomalaista opintotukea on mahdollista saada ulkamaille, mutta siihen liittyy muutamia ehtoja. Käymme alempana artikkelissamme läpi, mitä sinun tulee ottaa huomioon, jotta saat opintotuen ulkomaille.
Lukukausimaksut voivat nousta korkealle
Lukukausimaksut vaihtelevat aina noin 4000-20 000 euron välillä opintovuotta kohden. Nämä lukukausimaksut ovat hyvin tyypillisiä joka puolella maailmaa. Pohjoismaissa niihin ei ole totuttu, mutta valitettavasti muualla maailmassa ne ovat arkipäivää. Sen vuoksi lukukausimaksut on suositeltavaa katsoa ja suunnitella niiden maksaminen etukäteen, ettei mitään ylimääräisiä yllätyksiä pääse tulemaan. Lukukausimaksujen lisäksi opiskelijan tulee valmistautua maksamaan asumisesta enemmän tai vähemmän. Lisäksi tentit saattavat maksaa, sillä laskutus on erilaista kuin suomessa. Muut elinkustannukset saattavat olla kuitenkin Suomea paljon alhaisemmat, kuten esimerkiksi Espanjan elintarvikkeet maksavat huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.
Stipendit ja muut apurahat
Kuinka opiskelu on sitten mahdollista rahoittaa? Ulkomailla opiskelevat voivat saasda Kelan myöntämän opintotuen. Lisäksi yliopistot sekä yksityiset säätiöt saattavat järjestää apurahoja. Kaupungit ja kunnat myös jakajavat välillä opintostipendejä. On myös olemassa monenkeskisten vaihto-ohjelmien stipendejä, ja näistä ovat tutuimmat Erasmus ja Nordplus. Jos ehdit, voit myös koittaa työskennellä töidesi ohessa rahoittaaksesi opiskeluasi.
Kuinka saan opintotuen ulkomaille?
Jos olet suorittamasta kokonaista tai vain vaihtovuoden kestävää tutkintoa ulkomailla, suomalaista opintotukea on mahdollista hakea näihinkin olosuhteisiin. Opintotukeen sisältyy opintoraha, asumislisä sekä opintolainan valtiontakaus. Jotta saat opintolainaa, tulee sinun täyttää seuraavat kriteerit.
- Opinnot vastaavat samoja opintoja, jotka on tuettavissa Suomessa.
- Opintojen täytyy edistyä sen jakson aikana, kun ulkomailla viettää aikaa
- Vaikka kyseessä on koko tutkinnon ulkomailla suorittava opiskelija, tämä katsotaan myös tilapäisenä oleskeluna ulkomailla.
- Hakijalla täytyy olla myös kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen edeltävän viiden vuoden aikana.
Kaikki vaihtoon lähtevät opiskelijat saavat normaalin opintorahan, joka voi olla enimmillään 298 euroa kuukaudessa. Ulkomaille on mahdollista saada myös asumislisää, joka voi olla enimmillään 210 euroa kuussa. Valtion takaamaa opintolanaa voi saada 440 euroa kuussa. Joissain maissa vuokrataso on kuitenkin huomattavasti alempana, jolloin asumislisä on pienempi. Melkein kaikki Itä-Euroopan maat kuuluvat tähän ryhmään, ja esimerkkimaita ovat muun muassa Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Slovakia sekä Unkari.
Jos haluat hakea opintotukea ulkomaille, hakemuslomakkeita on saatavilla Kelan omilta sivulta. Tällöin lomakkeeseen tulee ilmoittaa selkeä vaihtoaika ja se, mitä tukea opiskelija on hakemassa. Tätä tukea on mahdollista hakea vasta, kun ulkomainen oppilaitos on vahvistanut hyväksymisen kirjallisesti.
Voiko opintojen ohella työskennellä?
Työskentely opintojen ohessa on mahdollista. Kyseisen maan on kuitenkin sallittava opiskelu erikseen. Töitä on mahdollista tehdä esimerkiksi osa-aikaisesti, jolloin työkokemus karttuu opiskelun ohella. Ulkomailla työskentelyyn liittyy kuitenkin monia asioita, joista opiskelijan täytyy ottaa selvää ennen töiden aloittamista. Jos opiskelija on opiskelun ohessa töissä, tällöin hän siirtyy automaattisesti työskentelymaan sosiaaliturvapiiriin. Opiskelijan tulee myös aina ilmoittaa ulkomailla tehdystä työstä Kelaan.