Säästä lomamatkaan

Monien haaveena on varmasti lomamatka, mutta varat eivät välttämättä anna tähän periksi. Olemme jo aikaisemmin puhuneet säästämisestä, mutta tässä artikkelissa kerromme tarkemmin kuinka voit säästää rahaa, nimenomaan lomamatkaan. Lomakohteita on monenlaisia, jotkut ovat kalliimpia ja toiset taas halvempia. Tämän vuoksi kannattaa suunnitella etukäteen kohde, jota varten on säästämässä rahaa. Keräsimme tähän artikkeliin jälleen erilaisia vinkkejä, jotka auttavat sinua säästämään rahaa unelmiesi lomamatkaan.

kuinka säästää lomamatkaan

Vinkit säästämiseen

Kun aloitat säästämään rahaa, kannattaa luoda erikseen säästötili, johon saat siirrettyä helposti rahaa, mutta takaisin siirtäminen ei olekaan niin helppoa. Voit siirtää säästötilillesi joka kuukausi tietyn määrän rahaa, joskus hieman enemmänkin ja pian säästötili sisältää lomamatkan arvoisen potin. Jos säästät esimerkiksi 200 euroa kuukaudessa, puolessa vuodessa säästötililtäsi löytyy jopa 1200 euroa.

Seuraavana sinun kannattaa alkaa miettimään rahankäyttöäsi. Mikä on suurin osio elämässäsi, joka vie rahaa arkipäivissäsi? Entä viikonloppuisin? Pienen kaavion tekemällä saat paljon selkeämmän kuvan rahan käytöstäsi ja näin sitä on helpompaa alkaa hallitsemaan. Jos esimerkiksi käyt paljon ulkona viikonloppuisin, tai maksat osamaksuja erilaisista laitteista, kaikki kannattaa merkitä ylös. Näin tiedät, mihin raha menee ja mitä menoja et edes pysty rajoittaa. Aina on kuitenkin mahdollisuus luopua jostain, joten mieti tarkkaan laskelmiesi jälkeen mitä asioita kannattaa karsia pois.

Me kaikki tarvitsemme ruokaa päivittäin. Omilla valinnoillamme pystymme kuitenkin hallitsemaan sitä, kuinka paljon rahaa haluamme siihen käyttää. Ulkona syöminen on aina kalliimpaa kuin kotona syöminen, joten rahan säästötilanteissa kannattaa luopua joistain ravintolailloista. Tämä voi olla myös monille positiivinen asia, sillä kotona kokatessa ruoka on terveellisempää ja tällöin sinun on mahdollista valmistaa juuri sellaista ruokaa kuin itse pidät. Suosittelemme kokeilemaan myös monia eri reseptejä, jotta ruokailu kotona ei käy yksitoikkoiseksi.

Ruokaan liittyy myös se, että kannattaa valmistaa aina niin suuri annos, jotta siitä riittää myös seuraavan työpäivän lounastunnille. Jos esimerkiksi valmistat riisiä, kanaa ja vihanneksia, tämä ei maksa marketin hyllyiltä paljon mitään. Neljä annosta voit valmistaa melkein samalla hinnalla kuin ravintola-annoksesi tilaus. Ruoan tähteitäkään ei kannata samantien heittää pois, sillä perunoista ja lihapullista voi valmistaa seuraavana päivänä vaikka pyttipannuannoksen munakkaan kera. Osta silloin tällöin myös halpoja eväitä, kuten jugurtteja ja hedelmiä. Näin vältät makeanhimon ja kalliin suklaalevyn ostamisen. Tämä on sekä sääästämisvinkki että terveysvinkki!

Jos rakastat shoppailua, sitä ei tarvitse jättää kokonaan pois. Heräteostoksien tekeminen kannattaa kuitenkin jättää vähemmälle, ja se on helpompaa kuin uskotkaan. Lähde shoppailureissulle aina sillä periaatteella, että et voi ostaa mitään muuta kuin niitä asioita, joita tarvitset. Jos sinulla on jo monia erilaisia t-paitoja, et välttämättä tarvitse yhtä lisää. Parasta olisi luopua turhasta shoppailusta kokonaan ja pyhittää ostosten tekeminen tietyille aikakausille, tai vaikka juuri sille lomamatkalle, jota varten säästät rahaa. Voit myös luvata itsellesi tietyn summan rahaa kuukaudessa, jonka voit käyttää itsesi hemmotteluun.

Säästäminen voi olla myös hauskaa

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä listallemme päätyi itsekuri. Kaikki mitä edellisiin vinkkeihin tarvitset, on itsekuria ja tahtoa säästää rahaa. Tämän vuoksi rahansäästö kohde kannattaa päättää etukäteen, sillä se motivoi vaikeimpien hetkien keskellä. Kun määränpää on päätetty, säästäminen on hauskempaa ja se helpottuu kertaheitolla. Mielikuvitusta kannattaa myös käyttää säästämisen yhteydessä, sillä se tekee säästämisestä paljon hauskempaa. Mistään ei tarvitse luopua, vaan jotkut asiat on mahdollista vaihtaa vain halvempiin, samoihin juttuihin. Kun olet päässyt säästämisen makuun ja toimintavat ovat tulleet tutuiksi, säästäminen tapahtuu kuin itsekseen.


Posted

in

by

Tags: