Jos omaa yritystä on perustamassa, mieleen juolahtaa tietysti ensimmäisenä miten rahoittaa uuden yrityksen perustaminen ja oma eläminen yrityksen alkuvaiheessa. Suosittelemme rahoitussuunnitelman tekemistä. Yksi keino rahoittaa yrityksen alkuvaiheet on starttiraha, jota tarjotaan aloittavalle yrittäjälle etuna.
Starttirahan tarkoitus on varmistaa aloittavan yrittäjän toimeentulo ja parantaa työllisyyttä. Starttirahan myöntämisestä vastaa Työ- ja elinkeinotoimisto ja sitä voi sada enintään 18 kuukauden ajan. Starttiraha on harkinnanvarainen, joten sen määrä riippuu paikkakunnasa, vuodenajasta, suhdanteista ja useasta muusta seikasta. TE-keskus käyttää yleensä aina ulkopuolista asiantuntijaa arvioimaan liikeidean kannattavuuden ja sen, onko yrittäjäksi aikovalla riittävät tiedot ja muut valmiudet. Asiantuntijoina toimivat yleensä esimerkiksi kuntien elinkeinojohtajat, uusyrityskeskusten ja TE-keskuksen henkilökunta. Ennen starttirahapäätöstä selvitetään, ettei mahdollinen tuki vääristä yritysten välistä kilpailua. Yritystoimintaa tai markkinointitutkimusta ei saa aloittaa ennen tukipäätöstä. Starttirahan saamisen yhtenä ehtona on, että yrittäjän yritystoiminta käynnistetään kolmen kuukauden aikana myönteisen päätöksen saamisesta.
Starttiraha muodostuu perustuesta ja lisäosasta. Vuonna 2016 perustuki on 32,68 euroa päivässä. Lisäosa vaihtelee tilanteen mukaan ja sen suuruus on enintään 60% perustuen määrästä. Starttirahan voi saada lähes kuka tahansa. Starttirahapäätöksen ja yritystoiminnan alkamisen jälkeen yrittäjä ei kuitenkaan voi saada palkkatuloja muusta työstä tai vaikka opintotukea ja eläkettä. Yritysidean kannattavuus tulee esitellä kirjallisesti ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma, rahoituslaskelma, kannattavuuslaskelma, myyntisuunnitelma ja oman cv:n. Kaikki mainitut paitsi cv löytyvät helposti osoitteesta liiketoimintasuunnitelma.com. Näiden lisäksi tarvitset verovelkatodistuksen. Starttirahahakemuksen saa usein suoraan yritysneuvojalta, mutta se on myös helppo täyttää sähköisesti tietokoneella.
Starttirahalle voi hakea jatkoa kaksi kertaa. Sen saamiseksi on täytettävä tietoja ehtoja. Normaalisti jatkotuen saamiseksi on se, että yrittäjä pystyy osoittamaan yritystoimintansa menestyvän ja vaikeuksissa olevan yrityksen on sitä vaikea saada. Jatkohakemukseen tarvitsee kirjanpitäjältä saatavan ja vahvistettavan tuloslaskelman ja tositteen yrityksen kuukausittaisesta liikevaihdosta. Starttirahan jatkoaika kestää enintään 6 kuukautta.
Starttiraha on veronalaista tuloa. Se ei siis mene yrityksen kirjanpitoon eli sitä ei saa verottomana. Starttirahan saa vähennettyä ennakkopidätyksen määrällä. Starttirahaa ei ilmoiteta yrityksen tulokseksi ennakkoperintärekisteriin, sillä se on henkilökohtaista ja ennakkopidätyksen alaista verotuloa.