Voiko omaa tulevaisuutta rakentaa kryptovaluuttojen varaan?

Kryptovaluutat ovat puhuttaneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Usein mielipiteet vielä jakautuvat jyrkästi puolesta tai vastaan. Kryptovaluuttojen kurssien heitellessä ylös ja alas, moni myös pohtii, voiko omaa tulevaisuuttaan rakentaa niiden varaan.

Vaikka kryptovaluutat tarjoavatkin paljon mahdollisuuksia jopa jyrkkiin kurssinousuihin, niin yhtä lailla niissä voi menettää vaikka koko omaisuutensa. Esimerkiksi rahasto- tai osakesijoittamiseen verrattuna ne ovatkin ainakin toistaiseksi huomattavasti riskialttiimpi sijoitusmuoto. Mutta miltä kryptovaluutat näyttävät oman tulevaisuuden rahoittamisen ja turvaamisen kannalta?

Kryptovaluutoissakin on eroja

Usein kryptovaluutoista puhutaan yhtenä massana, vaikka niitä on tuhansia erilaisia. Tietyllä tavalla tämä onkin perusteltua, koska kyseessä on uusi ilmiö. Tietyllä tavalla se ei kuitenkaan ole perustelua, sillä ne perustuvat erilaisille alustoille ja teknologioille, joiden tulevaisuuden näkymät ovat erilaiset.

Cardano on hyvin mielenkiintoinen hanke kryptovaluuttojen maailmassa. Cardano on ohjelmointialusta, aivan kuten on sitä paremmin tunnettu Ethereuminkin. Cardanon päälle voi rakentaa älysopimuksia hyödyntäviä sovelluksia. Cardano julkaistiin 2015 ja siitä on vuosien saatossa tullut runsaan tutkimisen myötä yksi lupaavimmista alustoista. Vaikka Cardanon kurssi on tällä hetkellä kaukana sen huipuistaan, on tämä hanke silti yksi sijoittajien suosikeista.

Bitcoin on parhaiten tunnettu kryptovaluutta ja se hyötyy paljon myös siitä, että se oli ensimmäisenä markkinoilla. Osa sijoittajista pitää Bitcoinia jo teknologisesti vanhentuneena, mutta toisaalta kyllä Bitcoiniakin vielä kehitetään aktiivisesti. Moni on rikastunut Bitcoinin avulla, mutta viimeisen vuoden ajan kurssi on lasketellut pitkälti alaspäin. Aika tulee näyttämään, pystyykö Bitcoin säilyttämään asemansa kryptovaluuttojen kuninkaana.

Kannattaako Litecoiniin sijoittaa?

Litecoinia pidetään usein hyvänä sijoituskohteena, koska se on “halvempi” kuin Bitcoin ja Ethereum. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi riskitön. Litecoinia on kritisoitu siitä, että se on liian samanlainen kuin Bitcoin, mutta sitä on myös kiitelty sen parantuneesta lohkomisajasta ja vahvistusten lisääntyneestä määrästä.

Toisin sanoen Litecoinia on käytännön elämässä helpompaa ja nopeampaa käyttää kuin Bitcoinia. Tämän teknologian myötä, moni on jo sijoittanut siihen, ja odottaa kurssin suunnan osoittavan jatkossa vain ylöspäin. Marraskuusta 2021 Litecoinin kurssi on tullut lähes kaikkien muiden kryptovaluuttojen tavoin jyrkästi alas.

Alalle onkin yleistä, että jos esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin kurssit laskevat rajusti, myös muut tulevat alas. Tästä seuraa kuitenkin myös se, että Bitcoinin ja Ethereumin piristyessä, myös muiden kryptojen kurssit lähtevät usein nousuun. Kurssit ovat herkkiä reagoimaan esimerkiksi eri maiden asettamille rajoituksille kryptovaluuttoihin liittyen.

Kannattaako sijoittaa kryptovaluuttoihin vai osakkeisiin?

Jos haluat sijoittaa kryptovaluuttoihin, sinun on syytä olla tietoinen siitä, että kyseessä on riskialtis sijoitus. Hinnat voivat nousta ja laskea jyrkästi, joten voit myös menettää kaikki rahasi yhdessä yössä. Toisaalta, jos sijoitat viisaasti, on myös mahdollisuus tehdä paljon rahaa, jopa enemmän kuin osakkeilla ja rahastoilla.

Paras tapa lähestyä tätä kysymystä on ajatella, että sijoitat aloittavaan yritykseen. Otat siis suuremman riskin, mutta sinulla on myös mahdollisuus suurempaan tuottoon. Monista Bitcoiniin ja Ethereumiin aikaisin sijoittaneista ihmisistä on tullut hyvin rikkaita, mutta on tärkeää pitää mielessä, että he ottivat myös suuremman riskin.

Koska kryptovaluutat ovat niin tuore ilmiö, on kaikki tavallista epävarmempaa. Voihan olla, että vuoden päästä keksitään aivan uusi teknologia, joka saa kaikki lohkoketjut ja älysopimusalustat näyttämään antiikilta. Tässäkin valossa kryptovaluutat ovat hyvin ison riskin sijoituskohde.

Kryptovaluutat voivat olla hyvä tapa hajauttaa omia sijoituksiaan, mutta henkilö, joka pelaa koko tulevaisuutensa niiden varaan, ottaa liian suuria riskejä.


Posted

in

by

Tags: